Kookplaten: Voor- en Nadelen in één oogopslag

Niet alle kookplaten zijn hetzelfde: elk type kookplaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar welke inbouwkookplaat past het beste bij jou en je keukenapparatuur? Als hulpmiddel bij de besluitvorming hebben we alle voor- en nadelen en tal van belangrijke informatie over de verschillende kookplaten duidelijk op een rijtje gezet.

Een belangrijke opmerking vooraf: zelfvoorzienende kookplaten en kookplaten voor combinatie met kachels hebben hoge aansluitwaarden. Om verzekeringstechnische aansprakelijkheidsredenen moet een gecertificeerd gespecialiseerd bedrijf de aansluiting tot stand brengen.

INDUCTIEKOOKPLAAT: HET APPARAAT VOOR THUIS IN DE KEUKEN

Wilt u een kookplaat met veel gebruiksgerelateerde voordelen, waarmee u snel het gewenste kookresultaat behaalt? Het zogenaamde “inductiekoken” is een onderdeel van koken op het hoogste niveau. Geen enkel type kookplaat biedt meer functies en gemak dan de moderne inductiekookplaat en daarom is het niet verwonderlijk dat de verkooptrend steeds meer richting inductie gaat.

De Siemens inductiekookplaat is tegenwoordig standaard in hoogwaardige, individueel ontworpen keukens en heeft een glaskeramisch oppervlak, maar de warmte wordt overgedragen door middel van magnetische stromen, waardoor de kookplaat zelf niet opwarmt. In vergelijking met kookplaten met warmtestraling of massakookplaten scoren inductiekookplaten punten op het gebied van snelheid bij de bereiding van voedsel en maken ze bijzonder energiezuinig koken mogelijk. Een ander pluspunt is de hoge gebruikersveiligheid, waardoor de inductiekookplaat de eerste keuze is voor b.v. B. Voorbestemd voor gezinskeukens. Omdat je je vingers niet kunt branden aan het glaskeramiek, is de kookplaat ideaal voor huishoudens met kinderen. Het enige minpunt is de hoge aanschafprijs – en dat speciale kookgerei met een magnetische bodem is vereist.

GLAZEN KERAMISCHE KOOKPLAAT MET WARMTE-STRALING

De moderne inductiekookplaat heeft de “normale” elektrische kookplaat door zijn vele voordelen snel ingehaald. Het voorheen zeer populaire type kookplaat wordt nu vooral in goedkopere keukens gebruikt. In gebruik zijn keramische kookplaten met stralingswarmte te herkennen aan de rood verlichte kookzones. Als standaard kookplaat is hij ideaal voor iedereen die op zoek is naar een stevige en tegelijkertijd vrij comfortabele kookoptie. De kookplaat heeft natuurlijk verschillende functies en scoort met simpele bediening, maar kan qua kook- en gebruikscomfort niet helemaal gelijke tred houden met de moderne inductiekookplaat. Met zijn gladde kookplaat van glaskeramiek en elegante uitstraling slaat hij een mooi figuur in elke inbouwkeuken.

GASKOOKPLAAT: KOKEN MET GAS ALS EMOTIONELE ERVARING

Veel mensen vinden koken op gas een erg emotionele aangelegenheid. Met een gaskookplaat kunt u “koken als een professional” en tegelijkertijd genieten van de gezellige sfeer van de open blauwe vlam. Traditionele gaskookplaten zijn niet alleen de eerste keuze voor landhuiskeukens, de modernere keuken kan ook profiteren van de installatie van een gaskookplaat, die verkrijgbaar is in een klassieke roestvrijstalen of moderne glaskeramische versie. Koken op gas heeft een veel langere traditie dan inductiekoken en straalt een zekere natuurlijke charme uit. Het leidt net zo snel tot het gewenste kookresultaat als koken met inductie. Koken met gasbranders of boven open vuur brengt echter ook een verhoogd risico op brandwonden met zich mee.

MASSA-KOOKPLAAT – DE OUDE KLASSIEKE KOOKPLAAT

De massakookplaat of elektrische kookplaat met gegoten kookplaten wordt nu als verouderd beschouwd. Door verschillende nadelen zoals een hoog energieverbruik of verhoogde reinigingsinspanning, is de vraag laag. De robuustheid en de lage aanschafprijs, die het aantrekkelijk maakt voor studenten- of eenpersoonshuishoudens met een klein budget, spreken voor de aanschaf van een in massa geproduceerd kookstation.

Meer informatie: