Ventilator Vergelijking 2021

Ventilator Vergelijking 2021

Ventilatoren zijn er in tal van uitvoeringen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: je een beetje verkoeling geven op hete zomerdagen. Met behulp van onze tabel vindt u snel het juiste type.

Statiefventilatoren met rotor zijn de klassieker en terecht: ze zijn de sterkste en zorgen voor een echte orkaan in je kamer. Zoek je echter een ventilator die ook een versnelling lager kan schakelen, dan zit je goed met een torenventilator. Tafelventilatoren zijn ook ontworpen voor bijzonder zachte luchtstromen en zijn zo stil dat ze op uw bureau kunnen staan.

Terwijl we de hele winter uitkijken naar de zomer, kan de hitte bij temperaturen boven de 28 ° C ook een stresstest zijn . U zweet, de lucht in de kamer wordt heet en benauwd en uw algemeen welzijn lijdt .

Een fan kan hierbij helpen. Het laat de lucht in de kamer circuleren en zorgt voor verkoeling in huis of op kantoor. Dit garandeert ook in de zomer een aangename kamerlucht . Hoewel volgens Forsa-statistieken afkoelen onder de douche of met een koud drankje het populairst is, zweren veel mensen bij de fan.

Omdat er tijdens de coronapandemie veel op het thuiskantoor wordt gewerkt, speelt een optimale kamertemperatuur een nog belangrijkere rol dan normaal, want je kunt alleen goed werk leveren als je je thuis helemaal op je gemak voelt. Met een ventilator kun je de temperaturen in de kamer gelijk maken, want vooral op zolder kan het zelfs in de winter benauwd worden.

Maar niet alle fans zijn hetzelfde! De toestellen verschillen qua prestatie, luchtcirculatie en volume . In ons aankoopadvies lees je waar je op moet letten bij het kopen van ventilatoren .

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator is een elektrisch apparaat dat gewoonlijk wind genereert door roterende rotorbladen . Ventilatoren worden met name gebruikt om ruimtes te ventileren en om motoren of andere apparaten die afvalwarmte genereren te koelen. Meer weten? Bekijk alles op mobieleaircos.com.

Een ventilator wordt in huis vaak gebruikt voor airconditioning . In de keuken, woonkamer, badkamer, maar ook in de studeerkamer of kantoor kunnen de apparaten je welzijn verhogen en zorgen voor een aangenaam briesje.

In de volgende tabel staat voor welke doeleinden u uw ventilator kunt gebruiken:

Uit onze ventilatorvergelijking 2021 bleek dat er een groot aantal verschillende soorten ventilatoren op de markt is. In dit hoofdstuk hebben we de meest voorkomende ventilatortypes voor je op een rijtje gezet:

2.1. Statiefventilatoren kunnen in het midden van de kamer worden opgesteld

Voetstukventilatoren hebben meestal grotere rotorbladen dan tafelventilatoren.

Een statiefventilator is voorzien van een standaard en kan overal in de ruimte worden geplaatst . De voet van dergelijke ventilatoren is meestal in hoogte verstelbaar . De hellingshoek kan ook worden aangepast op de meeste statiefventilatoren.

De rotor van een statiefventilator is verticaal opgesteld en heeft meestal een diameter van 40 tot 50 cm . Statiefventilatoren hebben vaak een krachtigere motor en grotere rotorbladen dan compactere ventilatoren zoals tafelventilatoren. U kunt dus aanzienlijk meer lucht in de kamer laten circuleren .

Vaak is de rotatiesnelheid van een statiefventilator beter dan die van een plafondventilator of tafelventilator. Omdat statiefventilatoren vaak in het midden van de kamer staan, worden de rotorbladen van veel apparaten beschermd door een rooster .

Dit kan het risico op letsel tot een minimum beperken . Zorg er bij het uitvoeren van uw persoonlijke ventilatortest voor dat er een beschermrooster op zijn plaats zit. Dit geldt vooral als u jonge kinderen heeft .

Wil je een dergelijke ventilator op kantoor neerzetten, kies dan voor een stille statiefventilator . Zodat jij en je collega’s ongestoord door kunnen werken . Statiefventilatoren zijn ook verkrijgbaar als batterij- of accumulatorventilatoren. Bovendien kunnen sommige ventilatoren met een afstandsbediening worden bediend .

Overigens: vloerventilatoren genereren een sterke luchtstroom. Dit mengt de kamerlucht gelijkmatig en verdringt bedompte en warme lucht. Vloerventilatoren hebben het voordeel dat ze compact zijn, maar toch grote hoeveelheden lucht kunnen circuleren.

2.2. Tafelventilatoren zijn bijzonder ruimtebesparend

Een tafelventilator van AEG.

Tafelventilatoren zijn compacte staande ventilatoren die ruimtebesparende ventilatie van bijvoorbeeld de woonkamer, keuken of bureau mogelijk maken. Daarom worden ze vaak minifans genoemd. In de regel zijn ze niet in hoogte verstelbaar .

Als je je bureauventilator op kantoor of in de studeerkamer wilt gebruiken, raden we een geluidsarm apparaat aan dat je concentratie niet stoort. Tafelventilatoren zijn vaak bijzonder goedkope ventilatoren.

USB-ventilator : kleine miniventilatoren kunnen via USB op de laptop worden aangesloten. Bovendien zijn er bijzonder compacte ventilatoren voor mobiele telefoons verkrijgbaar. Handige ventilatoren zijn voorzien van een usb of micro usb aansluiting.

Wist je dat?

Er zijn ook plafondventilatoren beschikbaar die niet gemonteerd hoeven te worden. Op deze manier blijft u flexibel en kunt u de ventilator naar wens op een andere locatie plaatsen. Omdat dergelijke ventilatoren vaak erg compact zijn, zijn ze bijzonder geschikt voor vakanties. Vooral in tropische streken kan een mobiele plafondventilator voor verkoeling zorgen.

2.3. Plafondventilatoren verbeteren de luchtcirculatie in de kamer

Plafondventilatoren worden rechtstreeks aan het plafond van de kamer bevestigd en helpen de lucht te verbeteren. De rotorbladen bevorderen de luchtcirculatie , waardoor oververhitte of verstopte kamerlucht wordt geneutraliseerd .

De rotorbladen zijn parallel aan de grond gemonteerd en worden aangedreven door een motor. Plafondventilatoren verdelen de koude lucht gelijkmatig over de kamer waardoor er een verkoelend effect ontstaat.

Omdat een plafondventilator langzamer draait dan een statiefventilator of een tafelventilator en meestal wordt geïnstalleerd op een plaats die moeilijk toegankelijk is voor kleine kinderen, wordt meestal geen beschermrooster gebruikt . Plafondunits zijn meestal bijzonder stille ventilatoren .

Wandventilator: Naast plafondventilatoren zijn er ook wandventilatoren in de winkel verkrijgbaar. Zorg er bij het installeren voor dat de ventilator zo wordt bevestigd dat deze voldoende lucht kan circuleren. Tegelijkertijd moet u echter niet te dicht bij de luchtstroom zitten, anders kunt u onderkoeld raken.

2.4. Torenventilatoren hebben een hoger geluidsniveau

Torenventilator: een modern design, maar nauwelijks verstelbaar.

Een torenventilator is een ventilator zonder rotor . Bij een ventilator van deze categorie wordt de aangezogen lucht gelijkmatig over de verticale uitblaasopening verdeeld . Torenventilatoren zijn meestal niet in hoogte en helling verstelbaar .

Torenventilatoren kunnen veel lucht laten circuleren , maar ze zijn vaak luider dan andere soorten ventilatoren . Ze worden ook wel kolomventilatoren genoemd en worden meestal in een modern ontwerp gehouden.

In vergelijking met de andere ventilatortypes heeft een torenventilator specifieke voor- en nadelen . Deze hebben wij voor u samengevat in onderstaand overzicht:

 • Torenventilatoren zijn meestal heel gemakkelijk schoon te maken.
 • Ventilatoren van dit type zijn zeer veilig en bijzonder geschikt voor huishoudens met kinderen.
 • Torenventilatoren zijn vaak voorzien van extra features zoals een timerfunctie.
 • Kolomventilatoren maken indruk met hun moderne design.
 • Fans van deze categorie zijn meestal niet in hoogte verstelbaar.
 • De hellingshoek van een dergelijke ventilator is meestal niet instelbaar.

Kanaalventilatoren en centrifugaalventilatoren: Naast ventilatoren voor huishoudens en kantoren worden ook professionele industriële ventilatoren vervaardigd. Zogenaamde buisventilatoren en centrifugaalventilatoren worden gekenmerkt door enorme prestaties en zorgen ook voor een hoge luchtcirculatie in fabriekshallen of werkplaatsen.

Aankoopadvies: Hier moet je op letten bij het kopen van een ventilator

3.1. Prestaties zijn niet alles

Een hoge luchtcirculatie en een laag geluidsniveau maken van een ventilator een testwinnaar.

Het vermogen van een ventilator wordt gegeven in watt . Uit onze ventilatorvergelijking bleek dat de maximale doorvoer van in de handel verkrijgbare ventilatoren tussen de 15 en 75 W ligt . In dit opzicht kan echter niet worden gezegd dat een hoog wattage automatisch een betere ventilatie betekent.

Ook de luchtcirculatie, de overspanning van de rotor en de geluidontwikkeling hebben invloed op de kwaliteit van een ventilator. Alleen een samenhangende algehele constructie zorgt voor een ideale ventilatie.

Voor een winnaar van een ventilatortest zijn er andere criteria die erg belangrijk zijn. Kijk bij het doen van je persoonlijke ventilatortest niet alleen naar de prestaties . De beste ventilator maakt ook indruk met zijn hoge luchtcirculatie en geluidsarme werkingsvolume .

Aandacht! Een ventilator heeft alleen invloed op de waargenomen kamertemperatuur. De luchtstroom van de ventilator bevordert de verdamping van de vochtfilm op de huid. Dit leidt tot een vermeend verkoelend effect. De kamertemperatuur zelf wordt echter niet verlaagd. In dit opzicht kan een ventilator een airconditioningsysteem niet vervangen.

3.2. Een hoge luchtcirculatie zorgt voor frisse lucht

Let op een hoge luchtcirculatie.

Luchtcirculatie is een uiterst belangrijk criterium voor ventilatoren. Dit wordt ook wel het luchtstroomvolume genoemd. Deze waarde geeft aan hoeveel kubieke meter lucht per uur gecirculeerd kan worden . De bijbehorende eenheid is m³ / h.

Hoe hoger de waarde, hoe meer oververhitte en benauwde lucht wordt geneutraliseerd . Zorg dus voor een hoge luchtcirculatie tijdens je persoonlijke ventilatortest. Voor het huishouden of op kantoor dient de waarde minimaal 1.200 m³ / h te zijn.

Trouwens: fans in computerbehuizingen zijn ook fans. Er zijn meestal ventilatoren met 12 V en 1,68 W geïnstalleerd. De luchtcirculatie is tussen de 10 en 230 m³ / h.

3.3. De rotordiameter moet afgestemd zijn op de grootte van de kamer

Ventilatoren met water zorgen voor een fris gevoel.

De diameter van de rotor bepaalt ook de kwaliteit van een ventilator. U dient de rotordiameter aan te passen aan de grootte van de ruimte die u met uw ventilator wilt ventileren.

Bij een kamergrootte van 25 m² heb je een rotordiameter nodig van ongeveer 30 cm . Wil je je ventilator in een grotere ruimte opstellen, dan moet de diameter van de rotor minimaal 40 cm zijn .

Wil je gewoon een miniventilator op je bureau installeren om een ​​licht briesje op het werk te creëren , dan is een diameter van 12 cm voldoende .

Trouwens: ventilatoren met water zijn ook in de winkel verkrijgbaar. Deze zorgen voor een extra fris gevoel door de verspreiding van spuitnevel. Ze zijn meer geschikt voor het balkon, terras en tuin.

3.4. Andere producteigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden

Trilling verdeelt de lucht gelijkmatig over de kamer.

Als je ventilator een slaaptimerfunctie heeft, kun je instellen wanneer deze automatisch uitschakelt . Dit is vooral belangrijk als u uw ventilator  in de slaapkamer wilt installeren .

Zo schakelt je ventilator zichzelf uit zodat hij niet de hele nacht draait . Dit bespaart niet alleen elektriciteitskosten. Wanneer de temperatuur ’s nachts daalt, koelt een ventilator de waargenomen kamertemperatuur vaak verder af dan nodig is. Dit kan worden voorkomen met een slaaptimer.

Met een draaifunctie – ook wel oscillatie genoemd – beweegt je ventilator automatisch van links naar rechts en verdeelt hij de lucht gelijkmatig over de kamer . Oscillerende ventilatoren kunnen meestal ook tot stilstand worden gebracht.

Als u een ventilator koopt, moet deze meerdere fasen hebben . Op deze manier kunt u naar behoefte voor sterkere of zwakkere ventilatie zorgen. Onze ventilatorvergelijking heeft aangetoond dat bijzonder hoogwaardige apparaten tot 10 verschillende vermogensniveaus hebben .

Dit zijn populaire merken en fabrikanten van ventilatoren

Er is een breed scala aan fabrikanten en ventilatoren van onder meer Helios, Honeywell en Dyson zijn in de handel verkrijgbaar. AEG en Rowenta produceren ook ventilatoren.

In onderstaand overzicht hebben we de bekendste fabrikanten en merken voor je op een rijtje gezet:

 • Honeywell
 • Rowenta
 • BRANDSON
 • mumbi
 • AEG
 • TROTEC
 • Vornado
 • ANSIO
 • Dyson
 • iEGrow
 • Sichler huishoudelijke apparaten
 • Pro Breeze
 • Mesko
 • Clatronic

5. Vragen en antwoorden

In het volgende hoofdstuk beantwoorden we veelgestelde vragen over fans:

5.1. Hoeveel elektriciteit verbruikt een ventilator?

Om het stroomverbruik van uw ventilator te berekenen, kunt u de volgende formule gebruiken:

 • Watt * 29,16 cent / 1.000

Uitleg: Het wattage van je ventilator wordt vermenigvuldigd met 29,16 – dus de huidige prijs voor één kWh. Vervolgens wordt het resultaat gedeeld door 1.000, aangezien de elektriciteitsprijs wordt berekend in kilowattuur (kWh).

Dus als je ventilator 50 W heeft , is de prijs voor één kilowattuur 1,46 cent . Als je ventilator bijvoorbeeld 10 uur per week draait, kost dit je 14,6 cent .

5.2. Hoe werkt een ventilator?

Ventilatoren creëren een luchtstroom die het gevoel van koude lucht op de huid creëert. De rotorbladen van een staande, vloer- of tafelventilator zuigen de lucht van achteren aan en genereren zo een luchtstroom .

Een torenventilator is voorzien van een verticale rotorcilinder die de omgevingslucht van achteren aanzuigt en aan de voorkant weer naar buiten blaast .

5.3. Hoe lang kan een ventilator draaien?

De rotorbladen zuigen de lucht van achteren aan en genereren zo een luchtstroom.

Een ventilator is in principe ontworpen voor langdurig gebruik . In theorie kun je het dus ’s nachts laten draaien. Er is hier een zeer laag restrisico – vergelijkbaar met een lamp die meerdere uren brandt. Zoals bij alle elektronische apparaten is ook een kabelbrand mogelijk.

‘S Nachts dalen de temperaturen sowieso. Als uw ventilator ook draait, kan dit leiden tot onderkoeling terwijl u slaapt. De ventilator mag daarom alleen ’s nachts draaien bij zeer hoge temperaturen .

5.4. Hoe werkt een rotorloze ventilator?

Een rotorloze ventilator werkt volgens het natuurkundige principe van luchtinlaat en luchtversterking . De omgevingslucht wordt door een elektromotor aangezogen en door de ventilatorring geleid .

In de ventilatorring wordt de lucht versneld zoals in een luchtkanaal, om vervolgens via een opening weer de kamer in te worden geblazen .